1- معرفی و تبیین موضوع
بشر از آن زمان که پا به عرصه هستی گذاشت و خود را شناخت ناگزیر از ایجاد علاقه و ارتباط با سایرین بود. اجتماعی بودن انسانها وجود نیازهای مشترک آنها را در کنار یکدیگر قرار میداد تا علاوه بر تأمین نیازهای روحی و روانی، نیازهای جسمانی و مادی خود را برطرف نماید یکی از طرق تأمین نیازها انعقاد عقود و قراردادها بود. عقودی از قبیل معاوضه، بیع، اجاره، قرض و ضمان در همین راستا اختراع شدند بر همین اساس انسانها در عرصه زندگی اگر بهعین یا کالایی نیاز فراوان پیدا میکردند به بازار میرفتند و بهواسطه انعقاد عقود بیع یا معاوضه، آن کالا را تحصیل مینمودند و اگر هم قدرت خرید آن کالا را نداشتند یا مالی را در اختیار نداشتند تا با دیگری معاوضه کنند آن کالا را از دیگری اجاره میکردند اما اگر قدرت پرداخت مالالاجاره را هم نداشتند ناچار میشدند از دیگران مبلغی را قرض بگیرند یا از دیگران تقاضای ضمانت یا کفالت کنند؛ بنابراین عقودی از قبیل معاوضه، بیع، اجاره، قرض و ضمان نمونههایی از تلاشهای نخستین انسانها برای برطرف کردن نیازها بودند.
اما مشکل هنگامی ایجاد میشد که کالای موردنظر در بازار وجود نداشت و یا منطبق با نیازهای جسمی، جنسی، روحی و روانی متقاضی نبود یا شخصی به کالایی با خصایص و اوصاف خاص احتیاج داشت که در بازار یافت نمیشد در این حالت اگر راه برطرف کردن نیازها از طریق انعقاد عقدی جدید بسته میشد انسان در عصر و حرج قرار میگرفت پس بهناچار انسان باید بتواند سفارش ساخت کالایی را به سازنده و صنعتگری بدهد تا بتواند به کالا یا عین موردنظر خویش دست یابد. بر همین مبنا قراردادی میان سفارشدهنده و سازنده، برای ساخت کالا بر اساس اوصاف مشخص و معین بسته میشد که به استصناع یا قرارداد سفارش ساخت معروف شد.
درگذشته عین مورد سفارش در عقداستصناع به موارد کماهمیت و کوچکی از قبیل: چکمه، ظروف مسی، شمشیر، نعل و زین اسب منحصر میشد. اما بهزمان، با رشد صنعت و پیشرفت تکنولوژی، نیازهای اساسی فرد و اجتماعی بشری متحول شد. بهطوریکه امروزه قرارداد سفارش ساخت شکل جدیدی به خود گرفته است بر این اساس ساخت هواپیماهای عظیم، کشتیهای غولپیکر، اتومبیلهای متنوع، ابزار و مصالح جنگی، قطعات رایانهای و … میتواند از طریق این قرارداد صورت گیرد. چراکه صنعت گران و سازندگان در پارهای از موارد، بهجای تولید انبوه کالاها و محصولات خویش بر اساس سفارش ساخت اقدام به تولید و ساخت کالاهای سفارشی مینمایند.
قرارداد استصناع در زندگی روزمره بشر از اهمیت زیادی برخوردار است و انتشار و گسترش آن در امور صنعتی و تجاری گواهی بر این مسئله است. در حقیقت این قرارداد از جنبههای داخلی و سرزمینی خارجشده و جنبه جهانی و بینالمللی پیداکرده است، امری که از اهمیت بیشازپیش آن حکایت میکند.
2- هدف و ضرورت پژوهش
عقد استصناع از قراردادهای رایج و مبتلابه دنیای کنونی است که در معاملات مالی و فعالیتهای اقتصادی و صنعتی نقش بارزی دارد.
بیگمان انسانها در طول زندگی روزمره خویش بینیاز ازاینقرار داد نیستند و بعضاً بهمنظور دستیابی به کالای موردنظرشان، ناگزیر از انعقاد این عقد هستند، بنابراین قرارداد سفارش ساخت یا همان عقد استصناع، جایگاه ویژه در زندگی روزمره انسان دارد.
این قرارداد – همانطور که در سابقه علمی اشاره می نماییم – در فقه شیعه امامیه چندان موردبررسی قرار نگرفته است و فقهای معدودی پیرامون این مطالبی را بیان کردهاند.
از حیث حقوق داخلی نیز حقوقدانان وصاحبنظران چندان این قرارداد را موردبررسی قرار ندادهاند، بهطوریکه نهتنها یک کتاب منسجم حقوقی، بلکه مقالات حقوقی منسجمی هم پیرامون این قرارداد وجود ندارد! این در حالی است که، با توجه به نقش و کاربرد این قرارداد در زندگی روزمره بشری، ضرورت تحلیلی حقوقی پیرامون این قرارداد بیشازپیش احساس میشود؛ به عبارت سادهتر در حقوق ایران، حقوقدانان تحت عنوان خاصی این قرارداد را موردبررسی قرار ندادهاند و آنان که به این موضوع مهم پرداختهاند به شکل محدود آن را تبیین کردهاند. تمام این مسائل ضرورت انجام پژوهشی جامع پیرامون این موضوع را توجیه مینماید. ما در این پژوهش قصد داریم قرارداد سفارش ساخت را از جنبههای فقهی (اعم از فقه عام و فقه امامیه) و جنبههای حقوقی موردبررسی قرار دهیم و بهنقد و بررسی مشکلات و چالشهای این قرارداد بپردازیم و راهحلهایی را در این راستا ارائه بدهیم.
3- پیشینه پژوهش (سابقه علمی)
هر پژوهشی، ممکن است دارای پیشینهای باشد دامنه و وسعت این پیشینه بستگی به موضوع این پژوهش دارد بهطوریکه پارهای از پژوهشها صرفاً دارای پیشینه فقهی هستند و پارهای دیگر از پژوهشها علاوه بر پیشینه فقهی دارای پیشینه حقوقی هستند. قرارداد سفارش ساخت از زمره قراردادهایی است که در دو بعد فقهی و حقوقی دارای پیشینه میباشد.
گفتار اول: پیشینه فقهی
قرارداد سفارش ساخت در فقه امامیه و در فقه عامه دارای سابقه و پیشینه میباشد که به ذکر آن میپردازیم:
بند اول: پیشینه فقهی در فقه امامیه
مطالبی که پیرامون پیشینه فقهی عقد استصناع در فقه امامیه قابلتوجه است، این است که تعداد معدودی از فقها پیرامون این قرارداد مطالبی را بیان کردهاند. بهطوریکه تعداد مطالب گفتهشده آن تنها به چند سطر میرسد و حتی مشخص نیست چرا پس از طرح این موضوع از جانب آنان، نزد فقهای دیگر مورد رسیدگی قرار نگرفته و به وادی فراموشی سپردهشده است! در فقه امامیه شیخ طوسی در کتب الخلاف و المبسوط و ابن حمزه طوسی در کتاب الوسیله و ابن سعید حلی در کتاب جامع الشرایع پیرامون قرارداد سفارش ساخت مطالبی را بیان کردهاند شایانذکر است که پارهای از اندیشمندان معاصر، این قرارداد را موردبررسی قرار دادهاند که از میان آنها میتوان به سید محمود هاشمی شاهرودی در کتاب قرائات فقهیه معاصره و محمد مؤمن قمی در کتاب الکمات السدیده فی مسائل الجدیده اشاره کرد.
بند دوم: پیشینه فقهی در فقه عامه:
در فقه مذهب حنفی، قرارداد سفارش ساخت با عنوان «عقد الاستصناع» مطرح شد و در این مذهب، بیش از سایر مذاهب موردبررسی قرار گرفت و پارهای از فقهای این مذهب پیرامون این قرارداد، قلمفرسایی کردهاند که از میان میتوان به ابی بکربن سعود کاسانی در کتاب بدایع الصنایع و محمد السرخسی در کتاب المبسوط اشاره کرد سایر مذاهب فقه عامه در مباحث مربوط به بیع سلف (سلم)، قرارداد سفارش ساخت را مطرح کردهاند که از این میان میتوان به شافعی در کتاب ألام، مالک بن أنس اصبحی در کتاب المدونه الکبری و ابن قدامه در کتاب المغنی اشاره نمود.
گفتار دوم: پیشینه حقوقی
به این عقد در کتب و تألیفات حقوقی داخلی بهصورت جستهوگریخته اشارهشده، از میان حقوقدانان برجسته ایران دکتر حسین صفایی، دکتر مهدی شهیدی و دکتر سید حسن امامی علیرغم سابقه فقهی قرارداد مزبور نسبت به آن سکوت کردهاند و هیچ مطلبی را بیان نکردهاند این در حالی است که دکتر ناصر کاتوزیان در عقود معین (جلد اول) آن را بهطور اجمالی موردبررسی قرار داده است، در میان حقوقدانان برجسته ایرانی تنها دکتر محمدجعفر جعفری لنگرودی است که این قرارداد را بیش از سایرین بررسی نموده، وی در تألیفات متعدد خویش – هرچند به نحو اندک – به این قرارداد اشاره نموده است. از میان این تألیفات میتوان مسبوط در ترمینولوژی، اندیشه و ارتقاء و فرهنگ عناصر شناسی را ذکر نمود. البته وی در طرح تدوین قانون مدنی پیشنهادی خود، فصلی را با عنوان «عقد استصناع» اختصاص داده و موادی را در ذیل این فصل ذکر نموده است. در سالیان اخیر کتابهای معدودی با موضوع عقد استصناع به چاپ رسیده است که با توجه به اهمیت این عقد تألیفات بیشتری از اندیشمندان حقوق انتظار میرود.
***ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است***
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...